TÜİK Başkanı: Verilere müdahale iması eleştiri değil, ithamdır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2006 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, ''Kurumumuzun ürettiği resmi verilerin her türlü eleştiriye tabi tutulması gayet normaldir. Ancak verilere idari müdahale iması taşıyan görüşleri bir eleştiri değil, itham olarak değerlendirmek mümkündür ve bunu bilimsel değil hukuki platformlarda ele almak gerekir'' dedi.

Demir, ''15. İstatistik Araştırma Sempozyumu 2006''nın açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumun, 15 yıldır düzenli yapılan ve veri üretenler ile kullananları bir araya getiren önemli bir bilimsel platform olduğunu ve bu etkinliği, bundan sonra da düzenli olarak yürüteceklerini bildirdi.

Son iki yıldır sempozyumun içeriğinde bazı değişiklikler yapıldığını, ilk olarak; sempozyumun 9 Mayıs Türkiye İstatistik Günü'nün de içinde olduğu haftada yapılmasının kararlaştırıldığını belirten Demir, şöyle devam etti:

''Böylece, günü olmasa bile haftası sabitlenmiştir. Bu sabitleme, benzer içerikli diğer bilimsel kongre veya sempozyumların tarihinin ayarlanmasında kolaylık sağlayacaktır. Her bir sempozyumda bir sonraki yılın sempozyumunun günü de belirlenmektedir. 16. İstatistik Araştırma Sempozyumu 11-12 Mayıs 2007 tarihinde yapılacaktır.

İkinci değişiklik, sempozyum sırasında yapılan sunum ve tartışmaların, resmi istatistiklerin geliştirilmesine daha çok katkı sağlamasını temin amacıyla, her sempozyum için bir ana temanın belirlenmesidir. Bu yılki ana temamız, ''Veri Kalitesi ve Güvenilirliği''dir. Önümüzdeki yılın ana teması ise ''Sosyo-Ekonomik Gelişme ve İstatistik'' olarak belirlenmiştir.

Bu yılki sempozyumumuzun bir diğer yeniliği, sunucu ve dinleyici olarak katılımcılarımızın buraya kadar gelmeye gerek kalmadan, 26 bölge müdürlüğümüzün herhangi birinden sempozyuma katılmalarını sağlamaktır.''

RESMİ VERİLER ORTAK DİL

Resmi verilerin herkesin ortak dili, son tahlilde anlaşma ve uzlaşma zemini olduğunu belirten Demir, bireysel kanaatlerin başka bireysel kanaatlerle yarıştırılabileceğini ancak araştırma sonuçlarının, bireysel kanaatlerle değil, yine başka bilimsel araştırma sonuçları ile karşılaştırılabileceğine dikkat çekti.

Demir, bugün dünyayı birbirinden çok farklı okuyanları, güvenilir veriler dışında bir ortak zemine taşımanın oldukça zor olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Bu, işin sosyal veya politik değil, epistemolojik boyutudur. Yani (gerçeği) resmeden güvenilir verilere rağmen insanlar aynı konuda uzlaşmayabilir, farklı saiklerle kendi bildiklerinde diretebilirler. Bu noktadan sonra kuşkusuz diğer mekanizmalar devreye girer. Ama (gerçek nedir) kaygısı taşıyanların, bu ihtiyacını karşılamak da ancak güvenilir verilerle sağlanabilir. İnsanlar arasındaki iletişimin bu boyutunu güçlendirmek, bilim camiasının en temel sorumluluklarından biridir. Bu nedenle buna (epistemolojik) diyorum.

Kurumumuzun ürettiği resmi verilerin her türlü eleştiriye tabi tutulması gayet normaldir. Ancak verilere idari müdahale iması taşıyan görüşleri bir eleştiri değil, itham olarak değerlendirmek mümkündür ve bunu bilimsel değil hukuki platformlarda ele almak gerekir.''

YENİ WEB SAYFASI HİZMETE AÇILDI

Demir, bugün uzun zamandır üzerinde çalıştıkları TÜİK'in yeni Web sayfasının da hizmete açıldığını bildirdi.

''Sayfamızı gezmenizi ve ihtiyaçlarınızı karşılama düzeyi ile ilgili her bir başlığın altındaki öneri butonuyla bize iletmenizi bekliyoruz'' diyen Demir, şu anki sayfanın, arzuladıklarının sadece bir kısmını kapsadığını, daha çok bilgiyi daha kolay ulaşılır biçimde tüm kullanıcılara eş zamanlı olarak sunma konusundaki çabalarının da hız kesmeden süreceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber